{{locale("BACK")}}
{{passString}}
{{type.count}}
{{locale(type.text)}}
{{locale(type.desc)}}
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("REMOVE_LEG")}}
{{locale("FORM_CLASS_ANY")}}
{{locale("FORM_CLASS_E")}}
{{locale("FORM_CLASS_W")}}
{{locale("FORM_CLASS_B")}}
{{locale("FORM_CLASS_F")}}
{{locale("FORM_CLASS_P")}}
{{allAirCompanies}}
{{locale("BY_EXACT_DATE")}}
±1 {{locale("DAY")}}
±2 {{locale("DAYS")}}
±3 {{locale("DAYS")}}
{{locale("CLEAR_ALL")}}
Меню Затваряне

Пътуване в чужбина и документи за самоличност

паспорт Документите за самоличност и задграничния паспорт са сред най-важните неща, които не трябва в никакъв случай да забравяме, когато тръгваме на път, особено когато ни предстои пътуване в чужбина. Нещо повече, необходимо е да проверим и датата на валидност на документите – някои страни поставят като изискване тя да изтича не по-рано от шест месеца от датата на пътуването.

Пътуване в чужбина и документи за самоличност
Пътуване в чужбина и документи за самоличност

Навременната проверка е гаранция, че няма да се наложи в последния момент да подменяме документи, което ще ни спести значителни разходи, тъй като експресните поръчки обикновено са доста по-скъпи. Забравянето или изтеклата валидност на паспорта може да стане причина авиокомпаниите да откажат на пътника да се качи на борда на самолета и той да остане на летището, независимо от резервираните самолетни билети.

При проверката на пътниците превозвачите се съобразяват с конкретните изисквания на страната до която е полета относно документите, необходими за влизане в нея и срока на тяхната валидност.

Британските туристи плащат значителни суми за откраднати паспорти

Същевремнно една голяма част от туристите имат проблеми с изгубване или повреда на паспортите си по време на пътуване. По данни на Министерството на външните работи на Великобритания британските граждани, пътуващи в чужбина, реализират £ 5 милиона средногодишни разходи, вследствие на изгубени или повредени документи, като в много от случаите това се дължи на небрежно отношение (като използване на паспорта за подложка на бирената халба напр.) и е могло да бъде предотвратено.

Голяма част от туристите носят документите и парите си по начин, предполагащ те да станат лесна плячка на местните джебчии. Осигуряването на по-защитени места за носенето им повишава сигурността срещу кражба. Особено внимателни трябва да сте, ако ви предстои пътуване в Барселона – данните показват, че това е градът, в който са регистрирани най-висок брой издадени задгранични паспорти на британски туристи (1 291 броя за изминалата година), като причина за издаването им е изгубване или кражба.

Несъмнено, проблемите, породени от ваденето на нови документи са свързани с време и извънредни средства и водят до натрупване на отрицателни емоции, които да развалят почивката ни. Внимателното боравене с паспорта и информацията за това какво следва да правим при кражба или загуба значително ще ни улеснят. В това отношение Министерството на външните работи на Великобритания въвежда иновативната практика да отговаря целодневно чрез Twitter на възникнали въпроси на пътниците, които да направят пребиваването им в чужбина по-безпроблемно.

Пътуване в чужбина и документи за самоличност от България

При пътуване в чужбина е важно да имате необходимите документи за самоличност, за да избегнете проблеми и затруднения. Ето някои от основните документи, които ще ви трябват:

Валиден паспорт

Трябва да имате валиден паспорт, който да ви позволи да влизате и да излизате от държавата, която посещавате. Уверете се, че паспортът ви е валиден през целия период на пътуването и има достатъчно оставащо време преди да изтече.

Виза

За да посетите някои държави, може да ви е нужна виза. Уверете се, че сте запознати с изискванията за виза за държавата, която планирате да посетите, и да подадете молбата за виза своевременно.

Здравна застраховка

Преди да пътувате, проверете дали имате подходяща здравна застраховка, която да ви покрие в случай на болест или нещастен случай по време на пътуването.

Картата за кредитна или дебитна карта

Уверете се, че разполагате с достатъчно средства на картата си за да може да платите за храна, настаняване и други разходи по време на пътуването.

Билети за самолета или други транспортни средства

Купете билетите си предварително и уверете се, че имате достатъчно време за да стигнете до летището или гарата преди тръгване.

Резервация за хотел

Уверете се, че сте направили резервация за хотел или друго място за настаняване преди да заминете.

Също така е важно да проверите дали има специални изисквания за влизане в държавата, която планирате да посетите, като например ваксинация или тест за COVID-19.

Валидност на паспорт при пътуване в чужбина

За да пътувате в чужбина, паспортът трябва да бъде валиден за целия период на престоя в дадената страна, както и за няколко месеца след края на престоя, за да можете да се завърнете в България. Валидността на паспорта обикновено е посочена в долната част на самия документ. За някои страни може да бъде изисквано паспортът да бъде валиден за по-дълъг период от време, така че е добре да проверите изискванията за влизане в страната, която планирате да посетите, преди да пътувате.

Необходими документи за пътуване сърбия

Ако сте български гражданин и пътувате в Сърбия, ви трябват следните документи:

Валиден паспорт или лична карта – за влизане в Сърбия е необходим валиден паспорт или лична карта. Ако имате паспорт, уверете се, че той е валиден поне 6 месеца след датата на влизане в Сърбия.

Виза – за граждани на ЕС и някои други страни не е необходима виза за престой до 90 дни. За повече информация се обърнете към консулския отдел на Посолството на Република Сърбия в София.

Медицинска застраховка – в Сърбия може да има здравна помощ за български граждани съгласно споразумението между България и Сърбия, но се препоръчва да имате медицинска застраховка, която да покрива и спешна медицинска помощ.

Зелена карта за автомобила (ако пътувате с автомобил) – Зелената карта е международно признат документ за застраховката на автомобила. Трябва да я имате със себе си, ако пътувате с автомобил.

Документ за притежание на автомобила (ако пътувате с автомобил) – ако пътувате със собствен автомобил, трябва да имате документ за притежание на автомобила (регистрационен сертификат или друг документ, който потвърждава, че автомобилът е ваш).

Съветваме ви да се информирате допълнително относно документите, необходими за пътуване в Сърбия, като посетите уебсайта на Посолството на Република Сърбия в София.

Пътуване в чужбина и документи за самоличност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се!