{{locale("BACK")}}
{{passString}}
{{type.count}}
{{locale(type.text)}}
{{locale(type.desc)}}
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("REMOVE_LEG")}}
{{locale("FORM_CLASS_ANY")}}
{{locale("FORM_CLASS_E")}}
{{locale("FORM_CLASS_W")}}
{{locale("FORM_CLASS_B")}}
{{locale("FORM_CLASS_F")}}
{{locale("FORM_CLASS_P")}}
{{allAirCompanies}}
{{locale("BY_EXACT_DATE")}}
±1 {{locale("DAY")}}
±2 {{locale("DAYS")}}
±3 {{locale("DAYS")}}
{{locale("CLEAR_ALL")}}
Меню Затваряне

Права на пътниците при отменен полет: Дали знаете своите права, ако вашият полет бъде отменен? Вижте какви са вашите права като пътник и как можете да бъдете обезщетени за отменен полет. Разберете процедурата за подаване на искане и как да се защитите от нередности. Ние ще ви предоставим информацията, от които се нуждаете, за да бъдете информирани и да осъществите вашите права.

Права на пътниците при отменен полет
Права на пътниците при отменен полет

Правата на пътниците при отменен полет се регулират от Европейското законодателство, по-конкретно Регламент (ЕО) № 261/2004. Ето някои от основните права на пътниците:

 1. Обезщетение: В случай на отменен полет имате право на обезщетение, ако авиокомпанията ви уведоми за отмяната по-малко от 14 дни преди предвиденото време на полета. Сумата на обезщетението зависи от разстоянието на полета и може да бъде до 600 евро.
 2. Алтернативни маршрути или възстановяване на цената на билета: Авиокомпанията трябва да ви предложи алтернативни маршрути до крайната дестинация или възстановяване на цената на билета в рамките на седем дни в зависимост от вашето предпочитание.
 3. Грижи и помощ: Авиокомпанията трябва да ви предостави необходимите грижи и помощ по време на изчакването, като например храна и напитки, настаняване и транспорт до мястото на настаняване (ако е необходимо).
 4. Информация и уведомления: Авиокомпанията трябва да ви уведоми за отмената на полета в разумно време и да ви предостави ясна информация относно вашите права и възможностите за обезщетение.
 5. Компенсация за разходи: Ако отмененият полет предизвика допълнителни разходи (например разходи за настаняване или промяна на други резервации), можете да искате обезщетение за тези разходи.

В случай на отменен полет е важно да се запознаете със законодателството и да заявите вашите права на авиокомпанията. Ако авиокомпанията не реагира адекватно или откаже да ви предостави обезщетение, можете да потърсите помощ от специализирани агенции или адвокати, специализирани в авиационното право, за да защитите вашите интереси и получите заслуженото обезщетение.

Закъснял полет обезщетение

При отменен полет имате права като пътник и е важно да ги упражните, за да получите справедливо обезщетение. В случай на отмена на полета следвайте следните стъпки:

 1. Информирайте се: Прочетете внимателно правилата и условията на билета си и проверете какви права имате при отмена на полета. Изследвайте Регламент (ЕО) № 261/2004, който регулира правата на пътниците при отмяна на полети.
 2. Консултирайте се с авиокомпанията: Свържете се със съответната авиокомпания и информирайте се за причината за отмяната на полета и техните предложения за алтернативни възможности.
 3. Заявете обезщетение: Ако отмяната на полета е в резултат на дейностите на авиокомпанията, имате право на обезщетение. Подайте официално искане за обезщетение, представете необходимите доказателства и посочете съответните разпоредби на Регламент (ЕО) № 261/2004.
 4. Съхранявайте документация: Запазете всички съобщения, билети, квитанции и други документи, които са свързани с отменения полет. Това включва съобщенията от авиокомпанията, имейли, съобщения на социални мрежи и други форми на комуникация.
 5. Потърсете юридическа помощ: Ако авиокомпанията откаже да ви предостави обезщетение или не реагира на вашето искане, можете да потърсите юридическа помощ. Обърнете се към адвокат, специализиран в авиационното право, който ще ви насочи и предостави съвети относно вашите права и процеса на искане на обезщетение.
 6. Обърнете се към регулаторни органи: В случай на спор или отказ от обезщетение можете да се обърнете към регулаторни органи, които контролират авиационната индустрия, като например Комисията за защита на потребителите или Директоратът на гражданска авиация. Те могат да предоставят информация и да ви помогнат да решите спора в рамките на законните граници.Важно е да отбележите, че правата на пътниците при отменен полет варират в зависимост от различните ситуации и обстоятелства. Например, в случай на извънредни обстоятелства, които не могат да бъдат контролирани от авиокомпанията (като лоши метеорологични условия или стачки), правата на пътниците за обезщетение може да бъдат ограничени или отпадат. Въпреки това, авиокомпанията все още е задължена да предостави грижи и помощ на пътниците в такива ситуации.За да се осигурите, че ще получите справедливо обезщетение при отменен полет, препоръчвам ви да се запознаете със законодателството, да следвате стъпките, които споменах по-горе, и да потърсите правна помощ, ако е необходимо.Надявам се, че това ви помага да разберете вашите права при отменен полет. Винаги е препоръчително да проверявате актуалната информация и да се консултирате със специалисти в областта на авиационното право, за да получите конкретни и точни съвети за вашата ситуация.
Права на пътниците при отменен полет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се!