{{locale("BACK")}}
{{passString}}
{{type.count}}
{{locale(type.text)}}
{{locale(type.desc)}}
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("REMOVE_LEG")}}
{{locale("FORM_CLASS_ANY")}}
{{locale("FORM_CLASS_E")}}
{{locale("FORM_CLASS_W")}}
{{locale("FORM_CLASS_B")}}
{{locale("FORM_CLASS_F")}}
{{locale("FORM_CLASS_P")}}
{{allAirCompanies}}
{{locale("BY_EXACT_DATE")}}
±1 {{locale("DAY")}}
±2 {{locale("DAYS")}}
±3 {{locale("DAYS")}}
{{locale("CLEAR_ALL")}}
Меню Затваряне

В случай че вашият полет бъде отменен, имате право на обезщетение. Научете повече за процедурата и условията за изискване на обезщетение за отменен полет. Разберете какво трябва да знаете и как да подадете искане. Ние ще ви помогнем да осъществите вашите права и да получите справедлива компенсация.

What to Do if Your Flight Was Canceled, Delayed Due to Airlines' Omicron Staff Shortages

Ако полетът ви е бил отменен, имате право на обезщетение съгласно европейските правила за защита на пътниците. Ето някои ключови факти, които трябва да знаете:

  1. Приложимост: Правилата на ЕС се отнасят за полети, които започват от летища в Европейския съюз, както и за полети, които се извършват от авиокомпании от ЕС до тези летища. Те важат независимо от вашето гражданство.
  2. Права на пътниците: Ако полетът ви е отменен, имате право на избор между възстановяване на цената на билета, пренасочване до крайната ви дестинация или предоставяне на алтернативно средство на транспорт. Освен това имате право на компенсация в зависимост от разстоянието на полета и вида на отмяната.
  3. Компенсация: За полети отменени с над 14 дни преди планираната дата на заминаване не се изисква компенсация. За полети отменени между 7 и 14 дни преди заминаването, компенсацията може да бъде намалена. За полети отменени с по-малко от 7 дни преди заминаването, може да имате право на пълна компенсация.
  4. Разстояние: Компенсациите се определят в зависимост от разстоянието на полета. За полети до 1 500 километра се предоставя компенсация от 250 евро. За полети между 1 500 и 3 500 километра компенсацията е 400 евро. За полети над 3 500 километра и полети вътре в ЕС, които надхвърлят 1 500 километра, компенсацията е 600 евро.
  5. Изключения: В някои случаи компенсацията може да не бъде изисквана, ако отмяната е причинена от извънредни обстоятелства като лоши метеорологични условия, политически конфликти, безопасностни проблеми и др.

Запомнете, че европейските правила за защита на пътниците гарантират ваши права при отменени полети. Важно е да бъдете информирани и настоятелни в защита на вашите интереси при търсене на обезщетение.

Ако авиокомпанията ви откаже обезщетение или не отговори на вашата жалба, имате и други опции:

What I need to know if my Ryanair flight is cancelled

Обърнете се към организации за защита на потребителите

В България можете да се обърнете към организации като Комисията за защита на потребителите или потребителските организации, които предлагат правна помощ и съвети в случаи на отказ от обезщетение.

Съдебно дело

Ако всички други опции не доведат до задоволителен резултат, можете да предприемете съдебни действия срещу авиокомпанията. Това може да изисква съдебни процеси и помощ от адвокат, но ако съдът реши във ваша полза, можете да получите обезщетение.

Важно е да имате предвид, че обезщетението за отменен полет може да бъде сложен процес и може да отнеме време, преди да получите компенсацията, на която имате право. При събирането на доказателства и представянето на вашето дело, можете да потърсите помощ от специалист в областта на авиационното право, който ще ви насочи и предостави необходимите съвети и подкрепа.

Запомнете, че в случай на отменен полет имате права като пътник и трябва да ги упражните, за да получите справедливо обезщетение.

Обезщетение за отменен полет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се!