{{locale("BACK")}}
{{passString}}
{{type.count}}
{{locale(type.text)}}
{{locale(type.desc)}}
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("AT_ANY_TIME")}}
{{locale("IN_THE_MORNING")}} [00:01-10:00]
{{locale("IN_THE_AFTERNOON")}} [10:01-16:00]
{{locale("IN_THE_EVENING")}} [16:01-23:59]
{{locale("REMOVE_LEG")}}
{{locale("FORM_CLASS_ANY")}}
{{locale("FORM_CLASS_E")}}
{{locale("FORM_CLASS_W")}}
{{locale("FORM_CLASS_B")}}
{{locale("FORM_CLASS_F")}}
{{locale("FORM_CLASS_P")}}
{{allAirCompanies}}
{{locale("BY_EXACT_DATE")}}
±1 {{locale("DAY")}}
±2 {{locale("DAYS")}}
±3 {{locale("DAYS")}}
{{locale("CLEAR_ALL")}}
Меню Затваряне

Европейските регионални летища

Нов доклад на Международния съвет на летищата (ACI Europe) разкри, че регионалните летища продължават да се представят положително от началото на годината, възстановявайки почти 93% от обема си пътници преди пандемията в сравнение с 87% за центрове и други по-големи летища .

Същият източник каза, че този ръст отразява динамиката на трафика, движена от свободното време и търсенето на VFR (посещение на приятели и роднини), също така водена от експанзията на ултра-нискотарифните превозвачи и разчитаща главно на вътрешноевропейските пазари като Северна Африка и Трансатлантика, Това съобщава SchengenVisaInfo.com.

В тази връзка генералният директор на ACI Europe Оливие Янковец каза, че летният сезон тази година изглежда много положителен за регионалните летища като цяло, тъй като те виждат капацитет на авиокомпаниите малко над нивата отпреди пандемията.

летища-нормализират-след-ковид

Търсенето на пътници продължава да се противопоставя на инфлационния натиск, по-специално рекордните увеличения на самолетните билети. В същото време рисковете от смущения в екосистемата на въздухоплаването са намалели. Това е резултат от по-ранно планиране, масивно набиране на персонал и подобрени заплати – въпреки че капацитетът за управление на въздушното движение (УВД) и социалните вълнения остават сериозен проблем в някои страни“, отбеляза още Янковец.

Въпреки това той посочи, че възстановяването на трафика идва с повече нестабилност и повече неравенство поради засилената конкуренция на летищата на общоевропейско ниво, тъй като пазарът се измества към по-малко мощни авиокомпании.

Директорът Янковец разкри още, че през последните три години и днес потребителските такси, определени от регионалните летища, непрекъснато намаляват. В реално изражение, коригирани с инфлацията, те са с 13,4% по-ниски в сравнение с нивата от 2019 г. Междувременно се наблюдава увеличение на таксите на авиокомпаниите с +26% досега тази година.

Както обяснява ACI Europe, според въглеродната акредитация на летището общо 207 регионални летища в цяла Европа вече са сертифицирани за управление и намаляване на въглеродните емисии в сравнение със 146 преди година.

Същият орган също така добави, че всички регионални летища са особено уязвими към въздействието на FIT FOR 55 (отнася се до целта на ЕС за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г.), като се има предвид, че всички съответни мерки се прилагат изцяло за трансевропейските пътища, на които разчитат.

В допълнение, изследването, предоставено от Oxera7, показва, че търсенето на пътници на регионалните летища ще спадне с близо 20 процента, което неизбежно компрометира свързаността, която те предоставят на своите общности.

Според председателя на ACI Europe Regional Airport Forum и главен изпълнителен директор на летището в Инсбрук Марко Пернета, регионалните летища сега представляват 35% от общата директна въздушна свързаност в Европа спрямо 29% преди десет години.

В същото време той подчерта, че е необходима европейска стратегия по отношение на устойчивата регионална въздушна свързаност, която гарантира, че регионалната авиация бързо ще се превърне в тестово поле за декарбонизация на авиацията.

летища-нормализират-след-ковид

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се!